Kiedyś absolutnym marzeniem było przeniesienie się z niewielkich miejscowości do centrum miasta. Dawny system gwarantował taką możliwość, oferując niewielkie (ale własne!) mieszkania w błyskawicznie rosnących, betonowych osiedlach. Dzisiaj tysiące osób mieszka w starych blokach z płyty betonowej, mając często problem z mało ustawnymi przestrzeniami. W szczególności dotyczy to zabudowy kuchni – każdy, kto jest właścicielem takiego lokalu, doskonale rozumie ten problem.

Czy te pomieszczenia są rzeczywiście niemożliwe do urządzenia? Czy raczej jest to kwestia odpowiedniego pomysłu i projektu? Jeśli i Ty zastanawiasz się nad tym, jak urządzić małą kuchnię w bloku, mamy dla Ciebie garść porad. Korzystając z nich, z pewnością stworzysz taką przestrzeń roboczą, która będzie nie tylko funkcjonalna, ale również zachwyci pod względem wizualnym. Jesteś ciekaw, jak to zrobić? Czytaj dalej!

Podstawowe zasady zabudowy małych kuchni

Nim przejdziemy do samego planowania przestrzeni, należy omówić sobie pewne zasady, które obowiązują przy jej aranżowaniu. Kreatorzy mają bowiem kilka „praw”, według których tworzą małe kuchnie.

  • Należy unikać zabudowy wszystkich ścian szafkami od podłogi do sufitu.
  • Często używane rzeczy warto umieścić na listwach na ścianach lub w specjalnych koszach – najważniejsze jest, by na blacie było jak najmniej akcesoriów, które zaburzałyby pracę.
  • Do małych kuchni najlepsze są jasne, błyszczące fronty, które dzięki większej ilości światła optycznie powiększają przestrzeń.

Dokładnie zaplanuj przestrzeń

Niewielkie kuchnie w blokach były często traktowane po macoszemu. Wiele osób z góry zakłada, że są niewygodne i mało ustawne, a przez to – niefunkcjonalne, więc nikt nie skupiał się specjalnie na tym, by lepiej zbudować idealną przestrzeń. Tymczasem – wystarczy poświęcić tylko trochę uwagi i dokładnie zaplanować każdy segment, aby zbudować świetną kuchnię. Czy warto? Oczywiście! W końcu to właśnie tam spędzasz wiele czasu, szykując posiłki dla siebie, rodziny czy znajomych. Zły przepływ energii i niechęć do wnętrza nie wpływa korzystnie na smak przyrządzanych potraw, które w takich warunkach szykuje się w pośpiechu. Jeśli zaś zaprosisz do tej przestrzeni styl i praktyczne rozwiązania, zmieni się również Twoje nastawienie do niej!

Od czego więc należałoby zacząć? Oczywiście od rozpoznania kubatury wnętrza. Wykonaj dokładne pomiary, a także przyjrzyj się, czy jest to przestrzeń węższa, ale dłuższa, czy też raczej przypomina kształtem kwadrat. Wbrew pozorom – to bardzo ważne, gdyż od tego może zależeć ilość, a także rozmieszczenie mebli kuchennych.

Jak więc urządzić wąską, podłużną kuchnię? Najlepiej decydując się na ciąg mebli na jednej ścianie, co pozwala stworzyć idealną przestrzeń do poruszania się. Jeśli zaś jest to szerszy prostokąt lub kwadrat – optymalnym rozwiązaniem będzie ustawienie mebli w kształcie litery „L”. W przypadku, gdy jest to większy kwadrat o nieco większej przeciwprostokątnej, możesz pokusić się o ustawienie ich w literę „U”. Musisz jednak uważać, by nie przytłoczyć się zbyt dużą liczbą szafek.

Pamiętasz zasadę dotyczącą niezabudowania wszystkich ścian? Lepiej w takiej sytuacji przy jednej ze ścian postawić np. niewielki stolik z wsuwanymi pod niego krzesłami. To nie tylko miejsce na szybkie śniadanie przed pracą lub szkołą, ale też potencjalna przestrzeń robocza w przypadku większych zadań kuchennych!

Musisz pamiętać o jednym w tym wypadku – powinieneś sobie pozostawić odpowiednią przestrzeń między pionowymi powierzchniami, by się komfortowo poruszać. Ile? Najlepiej około 1-1,2 m.

Kompleksowa zabudowa czy bardziej otwarte szafki?

Właściciele kuchni dzielą się na dwie kategorie: tych, którzy muszą mieć absolutnie wszystkie akcesoria i urządzenia AGD pochowane, i tych, którzy lubią mieć wszelkie przybory kuchenne pod ręką. Na szczęście dla obu grup mamy ciekawe propozycje.

Jeśli zaliczasz się do pierwszego grona, z pewnością zachwyci Cię fakt, że możesz postawić na kompleksową zabudowę kuchni. Jak? Planując meble na jedną ścianę – od podłogi do sufitu. Dzięki temu będziesz mógł schować za frontami wszystkie akcesoria i urządzenia. W słupku możesz też zaplanować zabudowę dla piekarnika, a nawet zmywarki! Dla lodówki również znajdzie się tam miejsce. Co najważniejsze – wszystkie garnki i naczynia będziesz miał skrzętnie ukryte. Na przeciwległej ścianie zaś wystarczą niewysokie szafki – sięgające tylko na tyle, byś mógł wygodnie pracować na ich blacie. Skoro już o nim mowa – warto, aby był on szerszy i nieco głębszy, ale z zachowaniem tej przestrzeni 1-1,2 m między frontami!

Jeśli natomiast jesteś z tych osób, którzy lubią mieć pod ręką wszystkie akcesoria, to dla Ciebie też znajdzie się idealne rozwiązanie. Doskonałym pomysłem są na przykład głębokie szafki z jednej strony, a z drugiej – półki, na których uporządkujesz sobie część naczyń, pojemniki z produktami sypkimi etc. Nad samym blatem również możesz powiesić relingi, na których będą wisieć najpotrzebniejsze akcesoria, ale też półki z przyprawami. Ciekawym pomysłem jest również stosowanie przemyślanych organizerów, dzięki którym łatwiej można się poruszać po wszystkich akcesoriach. Musisz jednak pamiętać – trzymanie wszystkiego na widoku wiąże się z bardziej wymagającym sprzątaniem!

Jeśli nie masz sam pomysłu na to, jak zagospodarować przestrzeń kuchni, zawsze możesz poprosić o to naszych projektantów z Warszawy. Pomogą Ci oni stworzyć nowoczesną kuchnię na wymiar, dzięki której będziesz doskonale odnajdywać się w swojej przestrzeni. Zamówienie zabudowy u nas to gwarancja najwyższej funkcjonalności niebanalnej w designie, wykorzystanej w każdym calu przestrzeni kuchennej.

Przemyślane rozwiązania do niewielkich przestrzeni

Czy istnieją jakieś rozwiązania, które usprawniają pracę w małej kuchni? Tak, i to nie jedno! Doskonałym pomysłem na przykład jest rezygnacja z tradycyjnie otwieranych drzwiczek. Można wybrać wariant przesuwny – praktyczny i wygodny. Z drugiej strony można też postawić na szafki cargo, wyjeżdżającą ze specjalnymi koszami, na których ustawione są najróżniejsze produkty. Doskonale ułatwia to dostęp do nich, a przede wszystkim – zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Świetnie również sprawdzają się specjalne obracane kosze, które przy tradycyjnych frontach, dają optymalny dostęp do poszczególnych akcesoriów, bez konieczności wyciągania wszystkich przedmiotów w poszukiwaniu tego konkretnego.

Ciekawe rozwiązania są również w przypadku blatów. Można postawić np. na bardziej tradycyjny, rozkładany i montowany do ściany, który służy wówczas jako stolik lub szersza przestrzeń do pracy, lub wybrać model wysuwany.

Twoja mała kuchnia zyska jeszcze bardziej na praktyczności, jeśli zdecydujesz się na jedną, pozornie niewielką zmianę. Szuflady, płytsze w takiej przestrzeni znacznie zwiększają jej funkcjonalność. Nie musisz bowiem zagłębiać się w szafki, mając ograniczoną ilość miejsca – wystarczy, że po prostu wysuniesz wybraną szufladę i wybierzesz produkt, który akurat jest Ci potrzebny.

Z czego można zrezygnować?

Niestety – niewielkie przestrzenie mają też swoje ograniczenia, jednak czy faktycznie będą tak mocno rzutować na Twoją codzienność? Kiedy ostatni raz korzystałeś ze wszystkich czterech palników do szykowania posiłku? Czy rzeczywiście potrzebujesz dwóch komór w zlewie?

W pierwszym przypadku możesz postawić na szybkowar – oferuje on błyskawiczne przyrządzanie posiłków, a jednocześnie zajmuje dużo mniej miejsca. Dwukomorowy zlew zaś traci sens w momencie, gdy dysponujesz nawet niewielką zmywarką.

Przede wszystkim jednak mała kuchnia w bloku wymaga dobrej organizacji. Półki, dodatkowe organizery i relingi, a także porządek na blacie to podstawa. Wyposażając ją w takie akcesoria i trzymając się pewnych zasad, pokochasz ją na nowo! Jeśli natomiast potrzebujesz pomocy w rozplanowaniu jej – zgłoś się do nas na wycenę bez zobowiązań. Nasi projektanci skontaktują się z Tobą w wybrany sposób i zaproponują Ci atrakcyjne rozwiązania w przystępnej cenie.